Pieczenie ciast jest sztuką. Nie tylko w przypadku profesjonalnych cukierników, ale też w wydaniu domowym. Poznaj kilka bardzo praktycznych porad, by w Twoim przypadku ta sztuka okazała się zawsze udana. W ten sposób zachwycisz wszystkich swoimi wypiekami i zasłyniesz jako doskonała gospodyni domowa.

Produkty wyłącznie dobrej jakości

Na ciasto składa się wiele produktów. Jeśli wszystkie będą dobrej jakości, masz większą szansę na to, że wypiek będzie udany. Zawsze sprawdzaj datę przydatności do spożycia – przeterminowane masło może zepsuć smak i aromat wszystkich wypieków, stare owoce mogą okazać się szkodliwe, a zleżały proszek do pieczenia nie będzie miał już swoich właściwości. Jajka najlepsze są wiejskie, jednak jeśli nie masz możliwości zakupu ich od gospodarza, wybieraj w sklepie jaja z wolnego wybiegu lub, ewentualnie, ściółkowe. Jaja z chowu klatkowego są tanie, ale marnej jakości, a przy tym kupując je przykładasz rękę do cierpienia kur.

Odpowiednia temperatura

Używanie produktów wyjętych prosto z lodówki to częsty błąd. Po prostu sięgasz po rzeczy i od razu lądują one w cieście? Nie rób tego! W ten sposób łatwo o to, by pojawił się zakalec, a całe ciasto okazało się nieudane. Do pieczenia warto się przygotować – wyjmij wszystkie potrzebne Ci produkty odpowiednio wcześniej, by mogły się trochę nagrzać. Nie wsadzaj też ciasta do zimnego piekarnika. Najpierw odpowiednio mocno go nagrzej, bo w innym wypadku może Ci opaść.

Nie przesadź z cukrem

Bez cukru nie ma ciasta, prawda? To on sprawia, że jest słodkie i chętnie się je zajada. Nie można z nim mimo wszystko przesadzić. Zbyt mało cukru sprawi, że jałowa w smaku, a przy tym także całość będzie zdecydowanie twardsza. Zbyt wiele sprawi za to, że wszystko może okazać się zbyt słodkie i wręcz niejadalne. Może też wytworzyć się ciemna, spieczona powierzchnia, która jest niemożliwa do zjedzenia. Jeśli pieczesz dany smakołyk po raz pierwszy, trzymaj się przepisu. Z czasem możesz go zmodyfikować do swoich potrzeb, bo nabierzesz już wiedzy i wyczucia.

Sposób na opadające ciasto

Widzisz jak zawartość piekarnika pięknie rośnie, a potem Twój biszkopt lub inny stworzony przez Ciebie wypiek opada i wyjmujesz z kuchenki smutny, cienki placek? Żeby tego uniknąć podnieś temperaturę pieczenia na kilka minut przed wyłączeniem piecyka. Drugim znanym sposobem jest zostawienie wypieku w nagrzanym piecu przy uchylonych drzwiczkach na pewien czas. Wtedy Twoje dzieło będzie puszyste i wyrośnięte.

Dodaj komentarz