Nietolerancje pokarmowe to problem, który może dotyczyć każdego z nas – najczęściej wykrywane są tak zwane nietolerancje zależne od IgG, które rozwijają się na skutek nieodpowiedniej reakcji naszego układu immunologicznego na spożyte produkty.

Jakie objawy sugerują występowanie IgG zależnej nietolerancji pokarmowej?

Do czynników sprzyjających rozwojowi nietolerancji pokarmowej IgG zależnej zalicza się długotrwałe przyjmowanie niektórych leków (na przykład antybiotyków, aspiryny), przewlekły stres, choroby wirusowe i bakteryjne, choroby nowotworowe czy choroby autoimmunologiczne. Nietolerancje tego typu mogą rozwinąć się w dowolnym wieku, są częste zarówno u dorosłych, jak i u młodzieży i małych dzieci.

W przebiegu nietolerancji pokarmowej IgG zależnej, układ odpornościowy chorego produkuje nadmierną ilość przeciwciał IgG skierowanych przeciwko składnikom nietolerowanego produktu pokarmowego. To z kolei sprawia, że u pacjenta mogą pojawiać się bardzo różnorodne objawy kliniczne – mówi Magdalena Sikora, specjalista portalu Zdrowegeny.pl

Dolegliwości te w licznych przypadkach nie są nawet związane bezpośrednio z układem pokarmowym, a to utrudnia prawidłową diagnostykę. Wśród symptomów sugerujących występowanie nietolerancji pokarmowej zależnej od IgG wymienia się:

  • wzdęcia, zaparcia, biegunki,
  • bóle brzucha, nudności,
  • szybkie męczenie się,
  • ogólne osłabienie organizmu,
  • trądzik,
  • zmiany skórne,
  • bóle głowy,
  • bóle mięśni i stawów,
  • zmiany w zachowaniu
  • trudności z zasypianiem,
  • zaburzenia widzenia,
  • stany lękowe,
  • nagłe zmiany nastroju.

Powyższe dolegliwości pojawiają się zazwyczaj od 24 godzin do 96 godzin po spożyciu produktu nietolerowanego, występują pojedynczo albo po kilka naraz.

Należy również zaznaczyć, że niewykryte i nieleczone odpowiednio nietolerancje IgG zależne skutkują groźnymi dla zdrowia powikłaniami, takimi jak cukrzyca typu 2, otyłość, przewlekłe niedożywienie, niedokrwistość czy choroby wątroby.

Jakie badania wykryją nietolerancję pokarmową?

Sposobem na prawidłowe zdiagnozowanie nietolerancji pokarmowej IgG zależnej są badania pobranej od pacjenta próbki krwi (zobacz listę badań na nietolerancje na Zdrowegeny.pl). W badaniach tych, we krwi pacjenta mierzone jest stężenie przeciwciał IgG przeciwko różnym produktom pokarmowym. Jeżeli stężenie to jest podwyższone, występuje u nas dana nietolerancja pokarmowa.

Wynik przeprowadzonego badania dokładnie wskaże więc te produkty, których nie tolerujemy. Dzięki tej świadomości będziemy mogli wprowadzić do naszej diety odpowiednie zmiany, tak aby doprowadzić do cofnięcia się nietolerancji. Są to bowiem schorzenia odwracalne – dodaje Magdalena Sikora.

Po zdiagnozowaniu nietolerancji pokarmowej zalecane jest najczęściej czasowe wykluczenie szkodzącego nam produktu z jadłospisu (jest to tak zwana dieta eliminacyjna) lub jego zamienne spożycie z produktami tolerowanymi przez nasz organizm (jest to tak zwana dieta rotacyjna, którą stosuje się zwykle w przebiegu słabej lub umiarkowanej reakcji układu odpornościowego na dany pokarm). Działania te doprowadzą do ustąpienia dolegliwości związanych z nietolerancją, dzięki czemu poprawi się nasze samopoczucie, stan zdrowia i komfort życia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here