Pokarmy, których należy unikać przy zgadze i refluksie

Objawy zgagi nie zawsze pojawiają się po spożyciu określonych pokarmów, czy to jeśli chodzi o zgagę występującą jako samodzielna przypadłość, czy jako objaw choroby refluksowej. W zdecydowanej większości przypadków jednak dolegliwości takie jak pieczenie za mostkiem i w przełyku, kwaśne odbijanie i kwaśny posmak w ustach pojawiają się w niedługi czas po spożyciu pewnych składników pokarmowych, które znane są z wywoływania zgagi. Warto więc dowiedzieć się, jakie są to pokarmy, by móc unikać tej przykrej i mogącej mieć groźne powikłania przypadłości, której zdecydowanie lepiej jest zapobiegać niż ją leczyć.

Nie każdy przypadek taki sam

Zanim zacznie się wyrzucać ze swojego menu pokarmy powszechnie obarczane winą za wywoływanie zgagi, warto wiedzieć, że czasami kwestia ta jest uwarunkowana indywidualnie. Z pewnością po spożyciu tłustych pokarmów czy owoców cytrusowych prawdopodobieństwo wystąpienia zgagi jest większe niż wtedy, gdy się będzie ich unikać, jednak czasami u niektórych osób objawy zgagi wywołują pokarmy, które innym osobom nie szkodzą. Trzeba więc obserwować swój organizm, może się bowiem okazać, ze zgaga pojawia się zawsze nie po spożyciu tłustych pokarmów, ale na przykład zupy z proszku, chipsów czy czekolady. Osoby miewające częste zgagi zwykle potrafią określić, co u nich wywołuje ten problem jeśli chodzi o pokarmy i nie zawsze ich lista pokrywa się z listą „głównych winowajców” odpowiadających za ten problem.

Co najczęściej wywołuje zgagę?

Można wyróżnić dość dużą liczbę pokarmów, które wywołują zgagę. Przede wszystkim na liście tej znajdują się pokarmy tłuste i ciężkie, do strawienia których organizm musi wyprodukować duże ilości kwasu żołądkowego. Ich działanie także, tak samo jak potraw pikantnych, powoduje zmniejszenie napięcia mięśnia dna przełyku, co sprzyja cofaniu się kwaśnej treści pokarmowej do przełyku, w wyniku czego pojawia się zgaga. Bardzo silnie działają także zakwaszające owoce cytrusowe, a także napoje zawierające kofeinę, gdyż również zwiększa ona wydzielanie kwasu żołądkowego – takie działanie mogą mieć na przykład kawa, herbata, coca-cola czy napoje energetyczne z kofeiną. Osoby narzekające na zgagę czują się też fatalnie po spożywaniu alkoholu i paleniu papierosów, używki więc także mają niebagatelny wpływ na pojawianie się nieprzyjemnych dolegliwości.

Inne ważne zalecenia dotyczące odżywiania

Prócz unikania pokarmów, które wywołują objawy zgagi, warto także zwrócić uwagę na sposób spożywania posiłków, gdyż to także ma olbrzymie znaczenie. Jedzenie w pośpiechu, nieregularne posiłki czy spożywanie ich w stresującej atmosferze, a także aktywność fizyczna bezpośrednio po jedzeniu – wszystkie te czynniki wpływają na pojawianie się zgagi, czy to zwiększając wydzielanie soków żołądkowych, czy sprzyjając przesuwaniu się treści pokarmowej do przełyku (za to odpowiedzialne jest na przykład pochylanie się w krótkim czasie po posiłku czy leżenie po jedzeniu). W ramach profilaktyki zgagi warto więc zadbać nie tylko o to, co ląduje na talerzu, ale też o kulturę spożywania posiłków.

Więcej o zgadze, jej przyczynach i leczeniu dowiesz się na stronie: http://www.controloccontrol.pl/zgaga

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here